Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Online Λεξικό Νοηματικής Γλώσσας

http://gym-ekv-thess.thess.sch.gr/
"Μαθαίνω... με Χειλεανάγνωση και Νοηματική" : Online Εκπαιδευτική Εφαρμογή 
  

Στην ιστοσελίδα του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου EAE Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης λειτουργεί Online Διαδραστική Εκπαιδευτική Εφαρμογή τύπου ΛΕΞΙΚΟΥ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.

Το Λεξικό Νοηματικής Γλώσσας θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου: http://gym-ekv-thess.thess.sch.gr
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Η διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή υλοποιήθηκε από τον καθηγητή πληροφορικής του Ειδικού Γυμνασιού - Λυκείου ΕΑΕ Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης Χαράλαμπο Αλατζιά ΠΕ19.

Η δημιουργία πολυμεσικού εκπαιδευτικού υλικού θα ανατίθεται σε μαθητές του σχολείου, στο πλαίσιο εργασιών διαφόρων μαθημάτων σχετικών με την πληροφορική και θα ενσωματώνεται σταδιακά και συστηματικά, εμπλουτίζοντας τις λέξεις και τις ομάδες λέξεων της εφαρμογής.

Η προφορική απόδοση των λέξεων της εφαρμογής έγινε από τον λογοθεραπευτή του σχολείου, Θεόφιλο Τσανακτσίδη ΠΕ21. 

Για την προσθήκη λέξεων σχετικών με τη βασική επιστημονική ορολογία κάθε κλάδου, πρόκειται να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν το σύνολο των καθηγητών του σχολείου.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική εφαρμογή, καλύπτει ένα κενό που παρουσιάζεται στη σχολική διδακτική πράξη κατά τη διδασκαλία και τον εμπλουτισμό λεξιλογίου, καθώς τα λεξικά της νεοελληνικής και της νοηματικής που κυκλοφορούν έχουν ελλείψεις όσον αφορά τον τετραπλό συνδυασμό προφορικού, γραπτού λόγου, νοηματικής και εικόνας. Επιπλέον η εφαρμογή χρησιμοποιείται και για λογοθεραπευτική παρέμβαση με στόχο την περαιτέρω εξάσκηση των κωφών και βαρήκοων μαθητών του σχολείου μας (και όχι μόνο) στον προφορικό και γραπτό τρόπο επικοινωνίας.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ θα πρέπει να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του σχολείου μεΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ και ΟΧΙ ΜΕ ANDROID ή IOS ΣΥΣΚΕΥΕΣ. 




Η πρώτη μορφή της εφαρμογής παρουσιάστηκε στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας στις 8 Απριλίου 2014 με τίτλο:  
"Ας Μάθουμε Νοηματική..." : Online Διαδραστική Εκπαιδευτική Εφαρμογή

έκτοτε, συνεχώς προστίθενται στην εφαρμογή νέες επιλογές, δυνατότητες καθώς και νέες λέξεις.

  6ο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής 20146ο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής 2014

 ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ
  1. Σε παιδιά κωφά ή βαρήκοα μικρής ηλικίας, τα οποία δεν γνωρίζουν ανάγνωση και κατ’ επέκταση στους γονείς τους. Με το λεξικό αυτό θα έχουν ένα διαδραστικό - εποπτικό εργαλείο στην διάθεσή τους, το οποίο θα τους βοηθήσει να μάθουν και να δουλέψουν με το βασικό λεξιλόγιο της Νεοελληνικής Γλώσσας, καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο η κάθε λέξη αποδίδεται σε γραπτό λόγο, προφορικό λόγο και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ). Σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αυτά θα δουλέψουν, παίζει η σύνδεση της κάθε λέξης με μία αντιπροσωπευτική εικόνα.
  2. Σε άτομα Κωφά ή Βαρήκοα μεγαλύτερης ηλικίας. Στα άτομα αυτά δίνεται η δυνατότητα να εξασκηθούν στον τρόπο με τον οποίο αποδίδονται, είτε σε γραπτό λόγο, είτε σε προφορικό λόγο, είτε σε Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), ένα σύνολο από λέξεις του συγκεκριμένου λεξικού
  3. ΣΕ ΑΚΟΥΟΝΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Με το λεξικό αυτό θα έχουν ένα πολυμεσικό - εποπτικό εργαλείο στην διάθεσή τους, το οποίο θα τους βοηθήσει να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, καθώς έχουν την δυνατότητα κάνοντας χρήση των επιλογών εικόνα και ήχος κάθε λέξη να αποδίδεται με εικόνα, ΓΡΑΠΤΟ και ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ.
  4. Σε ακούοντα άτομα που ενδιαφέρονται να μάθουν νοηματική. Το λεξικό αυτό θα αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο μελέτης και αναφοράς, για τα πρώτα τουλάχιστον βήματά τους στον χώρο της ΕΝΓ.
  5. Σε οποιοδήποτε άτομο, το οποίο δεν γνωρίζει νοηματική γλώσσα. Με το λεξικό αυτό θα του δοθεί η δυνατότητα να κατανοήσει και να αντιληφθεί τον τρόπο επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων.  

ΣΥΝΟΛΟ ΛΕΞΕΩΝ
Μέχρι στιγμής στην εφαρμογή υπάρχουν 568 Λέξεις και 11 Κατηγορίες. 

Αλφαβητικά --> 568 λέξεις
Αθλητισμός --> 57 λέξεις
Αλφάβητο --> 24 λέξεις
Ενδυμασία --> 48 λέξεις
Επαγγέλματα --> 37 λέξεις
Ζώα --> 81 λέξεις
Πόλεις --> 70 λέξεις
Φαγητά – Ποτά --> 86 λέξεις
Χαρακτήρες --> 77 λέξεις
Χρώματα --> 12 λέξεις
Χώρες --> 78 λέξεις
Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τις 3.000 λέξεις!

Σταδιακά και συστηματικά θα ενσωματώνεται ΝΕΟ πολυμεσικό εκπαιδευτικό υλικό στο Λεξικό, εμπλουτίζοντας συνεχώς, τις λέξεις και τις ομάδες λέξεων που υπάρχουν σε αυτό, ενώ συγχρόνως θα προστίθενται επιπλέον λειτουργίες στην εφαρμογή.


ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ : 
  1. Υποστηρίζεται online από το site του σχολείου μας. (http://gym-ekv-thess.thess.sch.gr)
  2. Συνεχώς θα αναπτύσσεται θα εξελίσσεται και θα διορθώνεται ως προς το περιεχόμενο της.
  3. Παρέχει την δυνατότητα αναζήτησης λέξεων με πληκτρολόγηση και φιλτράρισμα των λέξεων ανάλογα με αυτό που ο χρήστης πληκτρολογεί.
  4. Έχει ταξινομημένες λέξεις ανά κατηγορία (Ομαδοποίηση λέξεων).
  5. Έχει αλφαβητικά ταξινομημένες λέξεις.
  6. Αντιστοίχηση λέξεων με εικόνες. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθηθούν και παιδιά μικρότερης ηλικίας, τα οποία δεν είναι σε θέση ακόμη να διαβάζουν, ώστε να συνδέσουν λέξεις με αντικείμενα και νοήματα.
  7. Για κάθε λέξη εκτός από την απόδοσή της με νόημα, υπάρχει και αντίστοιχο βίντεο με το οποίο αποδίδεται ηπροφορά και η άρθρωσή της.
  8. Υπάρχει η δυνατότητα κάθε χρήστης να επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να εργαστεί. Π.χ. Νόημα και άρθρωση μαζί, μόνο νόημα, μόνο άρθρωση.Έχει μεγάλο αριθμό λέξεων.
  9. Είναι δωρεάν.   

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΗΝΥΜΑ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΧΡΗΣΙΜΗ…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου