Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΥΩΝ,ΕΙΜΑΙ ΚΩΦΟΣ…

Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά τον κόσμο των κωφών ανθρώπων; Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν τη γλώσσα των κωφών,αλλά πόσοι από εμάς έχουμε καταφέρει να διεισδύσουμε μέσα σε αυτόν τον κόσμο που ονομάζεται κώφωση και να δούμε πώς πραγματικά ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Ακούμε σχεδόν καθημερινά τη λέξη <<μουγκός…>> και την προσάπτουμε σε αυτούς τους ανθρώπους,στους ανθρώπους δηλαδή που δεν ακούν και κατά τη γνώμη μας δεν μπορούν να μιλήσουν…

Είναι γεγονός ότι ένας κωφός δε θα έχει την ίδια άνεση στη λεκτική επικοινωνία με έναν ακουόντα,όμως αυτό δε συνεπάγεται ότι οι κωφοί δεν μπορούν να μιλήσουν ή ακόμα ότι οι κωφοί δεν έχουν λαλιά! Ακόμα και μια φωνή,είναι λαλιά…Δε σημαίνει ότι αν κανείς δε δημιουργεί ολοκληρωμένες προτάσεις,δεν έχει φωνή… Ο χαρακτηρισμός λοιπόν αυτός για τους κωφούς είναι άτοπος! Ο κόσμος των κωφών παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες… Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μάθει να ζουν μέσα από την κώφωσή τους και να επικοινωνούν μέσα από αυτήν ο ένας με τον άλλο! Η νοηματική γλώσσα θεωρείται η μητρική τους γλώσσα και μέσω αυτής προσπαθούν να περάσουν τα νοήματά τους!
Ποια είναι όμως η σχέση των κωφών με τους ακουόντες συνήθως; Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις,στις οποίες οι κωφοί μπορεί να αντιδράσουν απέναντι σε έναν ακούοντα και το αντίστροφο φυσικά! Αυτό το γεγονός είναι απολύτως φυσιολογικό,καθώς εξίσου ακούοντες και κωφοί δε γνωρίζουν ο ένας τον κόσμο του άλλου! Οι κωφοί επειδή ακριβώς δεν ακούν,δεν μπορούν να εκλάβουν όλες τις έννοιες όπως ακριβώς τις εκλαμβάνουμε εμείς,αφού δε διαθέτουν και την γκάμα του λεξιλογίου την οποία διαθέτει ένας ακούων… Γι’αυτόν το λόγο οι ακούοντες θα πρέπει να αποφεύγουν τις αοριστολογίες και τις γενικεύσεις και να είναι περισσότερο συγκεκριμένοι όταν επικοινωνούν με ένα κωφό άτομο! Επιπλέον,δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες οι κωφοί μπορεί να οδηγηθούν σε παρεξηγήσεις απέναντι στους ακούοντες,καθώς ίσως έχουν εκλάβει με λάθος τρόπο κάποιες πληροφορίες!Γι’αυτόν το λόγο τονίζω ότι οι ακούοντες θα πρέπει να είναι απολύτως συγκεκριμένοι στην επικοινωνία τους με αυτούς τους ανθρώπους! Είναι γεγονός επίσης ότι οι κωφοί συνηθίζουν να  διατηρούν ισχυρές άμυνες κατά την επαφή τους με τους ακούοντες και αυτό είναι επίσης πολύ λογικό…Φανταστείτε να μην μπορούσατε να ακούσετε…Πώς ακριβώς θα νιώθατε; Βγείτε μια μέρα στο δρόμο και φορέστε ωτοασπίδες…Είναι αλήθεια ότι θα είστε πιο προσεκτικοί στις κινήσεις σας,ενώ ένα αίσθημα φόβου μπορεί να σας κατακλύζει…Οι κωφοί τις περισσότερες των φορών έχουν απαιτήσεις από τους ακούοντες,καθώς αντιλαμβάνονται ότι ένας ακούων μπορεί ευκολότερα να αντιληφθεί κάποια νοήματα,τα οποία εκείνοι ενδεχομένως δεν μπορούν!
Φυσικά δεν είναι λίγες οι φορές που ένας κωφός μπορεί να νιώθει εξαιρετικά άβολα,μέσα από τη συμπεριφορά ενός ακούοντα…Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί ακούοντες θεωρούν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ίσως ικανοί να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε κάποιες δραστηριότητες! Οι κωφοί ανήκουν στα άτομα με ειδικές ανάγκες,όμως πολλοί από αυτούς είναι ικανότατοι και μάλιστα πολλές φορές διαπρέπουν! Επικρατεί επίσης η άποψη από πολλούς ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να σπουδάσουν ή να μορφωθούν με τη γενικότερη έννοια,ενώ υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικών για κωφά παιδιά,οι οποίοι θα μπορούσαν να τα καθοδηγήσουν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ευκολότερα και καλύτερα! Είναι κάποιοι λόγοι και αυτοί,για τους οποίους οι κωφοί αισθάνονται πολλές φορές περιθωριοποιημένοι! Ακόμα και σε καθημερινές δραστηριότητες,όπως για παράδειγμα είναι η ψυχαγωγία,οι κωφοί στερούνται των απαραίτητων μέσων πολλές φορές! Έχει σκεφτεί κανείς πώς μπορεί να αισθάνεται ένας Έλληνας κωφός ,ο οποίος επιθυμεί να δει τηλεόραση ή κινηματογράφο στην ελληνική γλώσσα και δεν μπορεί λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν οι ανάλογοι υπότιτλοι;Βέβαια τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει προσπάθειες για να αλλάξει όλο αυτό,αλλά ελπίζουμε ότι θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο! Να γιατί λοιπόν αυτά τα άτομα μπορεί να φαίνονται πολλές φορές σε εμάς απόμακρα ή αμυνόμενα ή ακόμα και επιθετικά…Γιατί μέσα σε όλο αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η πληροφόρηση,την οποία παίρνουν από εμάς τους ίδιους!
Οι κωφοί επιθυμούν ίση μεταχείριση από όλους μας και όχι τον οίκτο! Φροντίζουμε να μπούμε στον κόσμο τους,να τον μάθουμε και να καταφέρουμε να τους αποδεχθούμε γι’αυτό ακριβώς που είναι και όχι γι’αυτό που θα θέλαμε εμείς να είναι!Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι όλοι εμείς που ακούμε μπορούμε να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτά τα άτομα να  ακούσουν μέσα από τα δικά μας αυτιά,ενώ μπορούμε να αδράξουμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά μέσα από το δικό τους κόσμο!Σας ευχαριστώ και πάλι!Δείτε το παρακάτω βίντεο!!Αξίζει πραγματικά!
Έλληνα Σεβαστή-Ειρήνη(Φιλόλογος με σπουδές στην ειδική αγωγή και τις μαθησιακές δυσκολίες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου